
Umeblowanie małej kuchni
Nawet małą kuchnię możemy tak urządzić, aby była funkcjonalna. Jedną z kluczowych kwestii jest odpowiednie ustawienie oraz dobór mebli i sprzętu. Ponadto istnieją sposoby na to, aby przestrzeń wizualnie wydawała się większa.
Ergonomiczna kuchnia
W wąskich kuchniach meble ustawiamy tylko na jednej ścianie, w kwadratowych możemy zdecydować się na układ przypominający literę „L“. Jeżeli chcielibyśmy rozmieścić szafki naprzeciwko siebie, to pamiętajmy, że aby bez skrępowania poruszać się po kuchni, to przestrzeń pomiędzy nimi musi wynosić minimum 120 cm. W przypadku, gdy w pomieszczeniu znajdują się rury albo parapet odstaje w miejscu, w którym chcielibyśmy postawić meble, zdecydujmy się na zabudowę.
Oczywiście szafki powinny być możliwie płytkie. Wybierzmy modele bez wystających klamek (klamki mogą być wbudowane). W wyjątkowo małych kuchniach wystarczy nam blat o długości 80 centymetrów. Dobrym pomysłem jest zakup składanego stolika albo zamontowanie ruchomego blatu przymocowanego do ściany. Mają one tę zaletę, że przez większą część dnia są schowane, możemy natomiast skorzystać z nich wtedy, kiedy chcemy zjeść posiłek albo kiedy pragniemy przygotować skomplikowaną potrawę i konieczne jest wyciągnięcie większej ilości narzędzi, przypraw itp. Jeśli istnieje taka możliwość, to zdecydujmy się na przesuwne drzwi do kuchni (skrzydłowe mogą nam przeszkadzać, kiedy są otwarte).
Dobra organizacja i minimalizm
Małe kuchnie nie mogą być zagracone. Przedmioty zawsze chowamy w szafkach. Dobra organizacja to klucz do sukcesu. W przypadku, gdy nie mamy miejsca w szafkach, to niektóre narzędzia (chochelki, krajalnice) powieśmy na uchwytach. Pamiętajmy, że minimalistycznie urządzone kuchnie optycznie wydają się większe. Jako bardziej przestronne postrzegamy też te, w których dominują jasne barwy.